BAJA MALI KNINDŽA – Seljacina ili gospodin, saznaj koje zapravo Baja Mali Knindza

FotoJet (32)

Pre nego što kreneš da pričaš o Baji malom Knindži da je seljak,alkos,fanatik,izbeglica,  da ne zna da peva i tako dalje kako vi to umete o njemu koji ga ne slušate, ne volite nije vam drag iz nekog vašeg i samo vašeg poznatog razloga. Setite se dok govorite to sve o njemu da ste možda polomili čašu baš uz njegovu pesmu, rasplakali se ili uživali. Taj isti Baja je mnoge pesme pisao Jovanu Perišiću, Rođi Raičeviću,Marinku Rokviću,Nini Resiću,Bori Drljači i mnogim drugim pevačima naše estrade. A evo neke od poznatih i možda najboljih pesama koje je uradio nekom drugom, sa jakim emocijama, dobrom muzikom i pre svega velikim srcem jer on kao takav radi to na svoj specifičan način jednostavno sa puno emocija, dobrim forspilom i onako kako oseti tako i uradi pesmu. 

Jovan Perišić – Samo jednom srce voli

Jovan Perišić – Moje najmilije

Rodja Raičević – Rastanak

Evo možda tri najlepše pesme koje je nesebično dao drugim pevačima da snime. A ima ih mnogo i mnogo svaka je prošla a mnogim pevačima je lična karta, zapravo da je te pesme snimio on, koje su njima lična karta možda sad za vas ne bi bio seljak,fanatik i nešto na šta se gadite kao pojavu pored svojih hitova. Svi gledate televiziju Pink i Prvu, gledate Zvezde Granda, Pinkove Zvezde i vrlo dobro znate koje u žiriju. Da li ste znali da je sarađivao sa legendarnim Draganom Stojkovićem Bosancem? Koji je u žiriju u Zvezdama Granda, što sebi a što i drugima radio je sa njim mnogo lepih pesama i mnoge pevače izveo na pravi put,zahavljaći njemu stvorili su svoje karijere i postali poznati van kafane ili šatora već poznati narodu, a to seljačina i kreten nije mogao da uradi već čovek velikog srca i duše. Znate li da je Bora Ðorđević iz legendarne grupe „Riblja Čorba“ družio se sa njim i snimio duet i intezivno su pili i pisali pesme. Koji je u žiriju u „Pinkovim Zvezdama“ jedna legenda EX-YU roka je snimio sa njim dva dueta, na njihov način kroz šalu, ironiju pokazali su jedno stanje u propaloj državi.

Što je ratno stanje,što bežim od noža, kriv je samo Joža.

Na radio stanici čujem neki glas,alo ujko ovde čedo jebo li te pas!

Baja Mali Knindza i Bora Ðorđević – Ćuti,ćuti ujko

Baja Mali Knindža – Bila jednom jedna zemlja

Pored nisko budžetnih studija i produkcije ostavio je možda najveće hitove za svoj narod. Jedan Srbin preko Drine iz sela Gubin između Livna i Grahova na Tromeđi Dalmacije, Bosne i Like gde su se nekad davno tri carstava sudarila i slomila rodio se Mirko Pajčin poznatiji kao Baja Mali Knindža. Pesme „Nema raja“ „Danijela“ „Plači mala plači“ koje su ušle u antologiju Narodne muzike koje su tražene i dan danas na veseljima napisao je baš ovaj mali Baja koga vi pljujete i gledate sa poniženjem. A da ne govorimo o pesmi „Božić je“ nema tog sedmog januara da pored ikone i badnjaka ne grmi baš ta pesma. Jedna od najlepših pesama kod Srba za Pravoslavni praznik Božić. Da ne govorimo o „Pevaj Srbijo“koji su mnogi sportisti na dočeku ispred skupštine pevali a negde su puštene i pored himne Republike Srbije kada su utakmice i veliki  sportski događaji za naš narod. 

Kad sam bio mali,

znao sam svoj pravac.

Oni bili katolici,

a ja pravoslavac.

refren

I tada su mene,

terali odavde.

Pevali su „ljepa naša“,

a ja „Bože pravde“.
Kad sam bio mali,

bio živa vatra.

Psovali su meni popa,

a ja njima fratra.
Kad sam bio mali,

poklone mi slali.

Iz Čikaga moji,

znaš ti dobro koji.

Pesma „Kad sam bio mali“ je možda kad je sagledamo najbolje prikazala odnos Srba i Hrvata pre rata u Bivšoj Jugoslaviji. Nije to baš bilo onako kako prikazuju u filmovima bivše SFRJ.Uvek je bilo i znalo se koje „ustasa“ ko „cetnik“. Bilo je podela i tad kako i sad, rekao bi neko „nacionalisticka“ pesma puna mržnje prema Hrvatima, a ustvari pokazuje jedno prošlo vreme i realnost. Ono o čemu se ćutalo a mnogima su đedovi okopavali krompir zbog „Ljepa naša“ i „Bože Pravde“.

Šta je zapravo nacionalizam? Nacionalizam je za vas i kako je vama prikazno mržnje prema drugoj naciji. Možda zbog vihora vremena, gde su se mnogi vatali na taj isti „nacionalizam“ i iskoristila ga na pogrešan način. Nacionalizam je ljubav i privrženost sopstvenom narodu nije mržnje i naprotiv nije ništa loše. Gde vi čujete mržnju, pozivanje na klanje nekoga u Bajinim numerama? Ne bih reko niti se gde čuje i oseti mržnja već ljubav prema svojoj naciji. Najveća glupost upoređivati Baju Malog Knindžu sa Hrvatskim pevačem Markom Perkovićem Tompsonom. Čovek koji javno na svojim nastupima peva o Jasenovcu pesmu iz drugog svetskog rata „Jasenovac i Gradiška stara“. Jasenovac je logor gde je ubijeno na bolestan način i zverski veliki broj Srba,Jeverja i Cigana. O najvećim koljačima i zlotvorima i zločinima za vreme drugog svetskog rata taj čovek peva i usput jedna nacija to stavlja pored svoje nacionalne muzike. Znači po njihovom njihova nacionalna pesma uz koju se vesele ili im igra srce jeste ljubav prema klanju i ubijanju Srba u logoru Jasenovac.Zvuči bolesno ali je tako, opet naglašavam kako bilo ko može da upoređuje Tompsona i Baju i stavlja u isti koš sa jednim takvim tzv „umetnikom“. Jedna nacija ako nema svoje pevače koji pevaju njihovu nacionalnu muziku, gde diže moral narodu i ne ključa krv ne može se zvati srećna nacija. Dok kažete nešto loše o njemu neka vam bude na umu šta bi jedan Rus,Amerikanac,Francuz ili Englez dali da imaju jednog Baju Malog Knindzu. Koji neguje nacionalnu svest u narodu i stvara lepe pesme o svojoj sopstvenoj državi,herojima, praznicima veri i običajima. Mi možda jesmo mali narod koji je mnogo propatio, izmučen i doveden do propasti, ali imamo zahavljajući Baji i mnogima koji pravu stvar rade imamo kvalitetne i lepe pesme posvećene narodu Srpskom i ostaće zauvek dok postojimo kao nacija.

FotoJet (33)

Možda taj isti Baja nije bio u ratu, nije nosio pušku i bio u rovu a pevao je o tome. Da li ste razmislili, da li je više vredeo u rovu ili van njega? Šta bi bilo da je možda bio u rovu i poginuo? Jel’ bi ga i tad pljuvali da nije bio u ratu? Više je vredeo van rova, kao što je Filip Višnjić za vreme buna protiv Turaka dizao moral Srbima samo on je bez gudala i struna na moderniji način u zlo vreme i nametnutim ratom i  podizao moral Srpskome vojniku i nedužnom narodu.Kažete zaradio je na Srpskoj nesreći,napalio i mnoge ljude odveo u smrt? A gde su oni veći igrači koji su to sve zakuvali i napravili to što su napravili zbog svojih iteresa, ćara što im je guzica bila gladna, njih ne spominjete ali vam je trn u oku Baja Mali Knindza. Boli vas uspeh, boli vas iskrenost i istina, ništa drugo, ne gledate ga očima kakvim treba da ga gledate. On je bio običan čovek nežne duše,velikog srca, sa trista mana i vrlina koji se slučajno upleo u sve to i napravio divne pesme i karijeru. I vaši su miljenici zarađivali i više od njega na tezgi. Ali on koliko je zaradio u to vreme podelio je sa narodom i nije bio cicija kako dušom a tako ni materijalno.

Ne znam sa kojim pevačem sa Estrade možete da se slikate pedeset puta za redom a on da vam to nikad ne odbije. Pored svojih ličnih problema,možda lošeg dana on je nasmejan i unosi pozitivnu energiju među narod i svoju publiku koja je došla da ga sluša. Prema mlađoj populaciji ima očinski odnos i nikad se nije poneo ružno već onako kako jedan ispunjen čovek velikog ega, šmeker i nečega drugog treba da bude. Koji bi pevač sa Estrade, a dešavalo se povezao nekog do grada, klinca koga poznaje samo sa nastupa da možda ne bi čekao prvi jutarnji, došao oko 9, 10 ujtru kući i to sve što je došao njega da sluša i uživa a kuća mu je dobrih sat ipo ili dva udaljena od prostora gde on nastupa. Koji pevač ne bi uzeo bakšiš? E,pa drugačiji je od drugih zato i ima vernu publiku koja ga sluša i obožava pored mana i vrlina, koji svaki čovek ima, niko nije savršen pa ni on, al’ je jedan veliki gospodin  ne ono što vi mislite i kažete o njemu. Od 100% pevača naše scene možda 5% su slični njemu. Ljudi iz naroda, veliki a mali i najveći uspeh im je što su ostali normalni i svesni svojih kvaliteta, mana i vrlina bez udaranja u prsa i lažnog sjaja.Čovek koji se obraduje malim stvarima i uvek ima poštovanje prema svojoj publici.

Možda ti isti shvate kad ode na istinu Bogu, koje zapravo Baja i koga je Srpski narod imao. Jednog pismenog,oteresitog i velikog umetnika za naš narod. Koji je uložio sebe i svoju dušu za narod, koji je nežne duše ali ipak nedefinisan čovek. Koji je voleo da popije i razbije čašu od zid, koji je kitio trubače nasmejan ali mu je u oku uvek sijala jedna skrivena suza. Jedan veliki a mali rastom  čovek koji će jednog dana s’kolena na koleno biti slušan dok postoji jednog Srbina pored svog zla njegov jek nade iz njegovih pesme ostaće kao lek za dušu napaćenom čoveku. Znam pouzdano da se neću pošteno napiti onako od srca da se klackam i uradim po koju glupost kad on ode jednog dana, neću osetiti tu energiju i emociju jer se bez toga ne bi setio neke devojke, kraja odakle potičem i nekih sitnih stvari koje znače duši a nisu materijalne već mnogo znače.